''Duurzaamheid zit in het proces en niet enkel in de materialen''

26/07/2023 - label printing

Duurzaamheid is voor Reynders vooral zo efficient mogelijk etiketten produceren in combinatie met de zorg voor milieu en mensen. Dat doet het via haar eigen ERP-systeem. "Duurzaam labelen zit hem niet alleen in het materiaal, stelt sales director Marco Van Hooff van Reynders Etiketten. ledere etikettendrukker kan een bepaalde machine en bijvoorbeeld rPE en rPP-materiaal kopen. Het gaat erom hoe je produceert en in de maatschappij staat en
welke keuzes je daarom vervolgens maakt."

De overname van het Zuid-Duitse Schafer etiketten vormde de aan-leiding om naar de hoofdvestiging van Reynders Label Printing in het Antwerpse op te zoeken voor een uitgebreid gesprek. In Boechout spraken we met Bart en Sebastiaan Reynders, derde generatie in het familiebedrijf en sales director Marco Van Hooff. Wij wilden vooral antwoord hebben op een actuele vraag: Wat betekent duurzaam labelen voor Reynders? Is dat iets wat a Ileen het etikettenmateriaal en de keuze voor een bepaalde machine betreft of is dat breder? En we waren natuurlijk ook wel benieuwd hoe de recente, verrassende overname van Schafer etiketten tot stand was gekomen.


GEEN ROCKET SCIENCE

Volgens Van Hooff is het produceren van zo milieuvriendelijk mo- gelijke etiketten geen hogere wiskunde. "Je moet vooral logische materiaalkeuzes ma ken in combinatie met de verpakking waar het etiket op komt. Welk soort label kies je voor welk soort verpakking? Een papieren label kan op zich het meest ecologisch lijken, maar op een PET-fies is het dat bijvoorbeeld niet. Want dan heb je immers twee verschillende materialen, zodat het geheel moeilijk recycleer-baar is. Dus je moet de keuze voor een etikettenmateriaal per toe- passing bekijken."


TRIPLE R

Reynders heeft daarbij een stappenplan waarin het gaat van meer naar minder 'groen'. Van Hooff opnieuw: "Wij gaan uit van triple R: responsable sourcing, oftewel verantwoordelijke inkoop, reduce­ren en als het anders niet kan recycleren. Wij kijken niet a Ileen naar de return of investment maar ook naar alle milieueffecten. Zo wil de familie op alle panden zonnepanelen. Zoals wij die in Boechout en Pamplona al op het pand van Reynders Label Printing hebben en binnenkort ook op het pand van Reynders Pharma­ceutical Labels. Voor de vestigingen in Polen denken we aan windturbines. Op onze daken in Boechout en Libramont hebben wij groendaken om het water op te vangen. Dat gebruiken wij voor het doorspoelen van onze toiletten, want verder is ons waterverbruik niet heel groat. Al die investeringen zijn vanuit finan­cieel oogpunt op korte termijn niet het meest renda­bel maar volledig gericht op de continuïteit in de toe­komst. Dat is een heel duidelijk verschil in een familie­bedrijf ten opzichte van bedrijven die in handen zijn van private investeerders. Daar is op zich ook niks mis mee, zij maken andere keuzes."


RETURNABLE TRANSPORTVERPAKKINGEN

Naast de etikettenproductie op zich, voert Reynders ook al jaren duurzaamheidsmaatregelen in. Bart Reyn­ders, commercieel verantwoordelijk voor de divisie Pharmaceutical Labels: "Voor een klant hebben wij de eenmalige kartonnen dozen als verzendverpak­king vervangen door meermalig te gebruiken retur­nable plastic bins. En in het Tosca project gebruiken wij meermalige plastic palletten in plaats van houten die veel sneller beschadigen. We kijken ook kritisch naar het gebruik van plastic verpakkingen en hebben dat inmiddels al met 121 ton op jaarbasis verminderd. Het backing materiaal van de etiketten nemen wij al vijftien jaar in om te recycleren."


MATERIAAL STANDAARDISEREN

Van Hooff op zijn beurt: "En we gaan richting het gebruik van post consumer afval (PCW), in plaats van postindustrieel plastic afval (PIW). Verpakkingen zullen altijd blijven bestaan, de consumenten gaan - nog - niet hun producten in het warenhuis afvullen in zelf meegebrachte verpakkingen. De consumenten stellen gemak ook nog steeds als vereiste. Plastic is ook een heel mooi materiaal. Het is alleen hoe je er mee omgaat. Dan moetje keuzes maken. k denk bijvoorbeeld wel dat we afgaan van de gekleurde PET omdat die verstorend werkt voor het recyclageproces. Wij hebben samen met enkele recycleerders een guideline opgesteld wat de meest duur-zame en de beste recycleerbare materialen zijn. Belangrijke dat het in de recyclagestromen past, want deze zijn niet ongelimiteerd. Dus als je duurzaam wilt 2ijn, moet je daaruit kie2en. En we kunnen als Reynders labels met RFID aanbieden als een klant de verpakking wil traceren om hem eventueel opnieuw in te zamelen. De grote vraag is of hij daarvoor wil betalen. Wij kunnen hem slechts advise­ren en niets afdwingen. Dat kan a Ileen als er wetgeving is. Wij heb­ben ook niet die ambitie. Je moet je plaats kennen. Bart Reynders: "Wij zijn slechts de converter, die het materiaal zo duurzaam moge­lijk kan verwerken. De klant moet ervoor willen betalen, anders is het voor ons ook niet rendabel, heb je geen verdienmodel en dan is het snel gedaan."

INTERNATIONALE PROJECTEN

Reynders zet haar duurzaamheidsfilosofie kracht bij door deelname in diverse internationale projecten. Zo heeft het zich gecommit­teerd aan het CDP (carbon disclosure project) om het CO,-verbruik zoveel mogelijk te verminderen. Bij Ecovadis dat een bedrijf beoor­deelt op diverse duurzaamheidscriteria scoort de etikettendrukker uit Boechout zelfs goud. Ook is het nauw betrokken bij het Holy Grail-project, waarin iedere plastic verpakking voorzien wordt van een digitaal watermerk, waardoor in de recyclage op soort is te scheiden en daardoor een veel betere recyclage mogelijk is. Een project dat in vergevorderde pilotfase is met voorzichtige marktin­troductie. Van Hooff: In 2024 komt er een grote uitrol in Frankrijk. Maar het moet allemaal wel betaald worden."

Voor Reynders zijn al die duurzaamheidsmaatregelen in de hele keten het tegendeel van green washing. Van Hooff: "Wij doen daar verder ook weinig marketing rond, maar doen dat dat omdat wij er als bedrijf in geloven; het is de enige weg met toekomst. Een bedrijf dat daar nu nog niet mee begonnen is of sterker nog daar twee jaar geleden begonnen is met duurzaam produceren, die gaat het niet overleven."

GEEN TECHNIEK MAAR OPLOSSING

Duurzaamheid heeft volgens Reynders op zich ook te ma ken met de keuze voor een bepaalde techniek. Sebastiaan Reynders: "Wij denken niet in techniek maar wat de beste oplossing is voor de klant. Drukwerk moet zo snel mogelijk door het bedrijf in zo min mo­gelijk stappen en daarna zo efficient mogelijk aan de klant worden geleverd. IT is de sleutel. Daarvoor hebben wij ons eigen ERP-sys­teem ontwikkeld. De duurzaamste materialen en de beste machi­nes kan iedereen kopen."

Over techniek gesproken: Reynders ziet dat door Covid-19 de op­mars van de digitalisering tot stilstand is gekomen. 'Door dreigende materiaaltekorten kozen klanten toch meer voor grotere runs die op een traditionele manier gedrukt werden. Je moet je ook afvra­gen of het zinvol en duurzaam is of je orders van honderd stuks plaatst, die je in twee of drie dagen bezorgd krijgt. En flexo blijft dan 2ijn waarde houden. Digitaal heeft overigens ook veel potentie voor de toekomst."

Wij zien onze klanten als partners, schetst Bart Reynders de be­drijfsfilosofie richting haar afnemers.

GROTE VOORRAAD AANGELEGD

"95 procent van onze klanten uit de beginperiode is nog steeds klant van ons." Dat bleef ook na Covid zo, een periode met voor iedere etikettendrukkerij leverproblemen. Wij zijn afgestapt van het principe just in time inkopen. Belangrijke missie was de klanten beleveren en ons personeel niet op economische werkloosheid te zetten. Daarom hebben wij zoveel mogelijk voorraad ingekocht, zonder de markt te willen verstoren. Tevens was het belangrijk cre­atief om te gaan met alternatieven waardoor we, samen met onze klanten, de continu'fteit konden borgen. We communiceren veel en dat is iets wat we ook voor Covid-19 al deden. We houden onze klanten altijd op de hoogte van wat er gaande is en geven advies, zodat ze voor hun een zo goed mogelijke beslissing kunnen ne­men. We kregen bijvoorbeeld naast leveringsuitdagingen ook nog te maken met meerdere prijsverhogingen van onze leveranciers. Die moesten wij wel doorvoeren om zelf onze continuiteit niet in ge­vaar te brengen. We hebben onze klanten transparent ingelicht, dat geeft vertrouwen. Dan is er begrip van klanten en zien ze ook dat je absoluut geen misbruik wilt maken van de situatie."

read all news

let's talk
labels

Thank you for contacting us.
We’ll get back to you as soon as possible.

Something went wrong and we did not get your message.
Could you try again?
Thank you.

Hi, I'm
could we discuss
You can contact me by
at

Reynders Etiketten nv - Nijverheidsstraat 3, 2530 Boechout, Belgium - +32 3 455 70 71 - info@reynders.com
Let's connect on LinkedIn